Thursday, February 7, 2013

Velkommen til Studenttinget

Det er fredag, første februar. Klokken er litt over 16:30. Jeg og de andre i Studenttinget 2013, inkludert et par andre folk jeg ikke helt vet hvem er og en bussjåfør, befinner oss i en buss utenfor Hovedbygget. Buttons med våre navn og tilhørighet eller rolle blir delt ut. På min står det «IME» under «Odd Magnus». Den er lilla. Lederen av Studenttinget 2013 annonserer at det blir avholdt quiz i løpet av bussturen, som han har laget. Vi får utdelt en stoffpose som bærer logoen til Studenttinget og inneholder en dokumentmappe, en penn, ørepropper og et stykke godteri. Klokken 17:30 holdes det quiz. Jeg visste ingen av svarene.

Årsaken til at vi befinner oss i bussen er forresten at vi skal på et oppstartsseminar, på et konferansesenter i utkanten av Meråker som vi ankommer rundt klokken 18:00. Visstnok er det et alpinanlegg i nærheten, men det er for mørkt til å kunne se det nå. I resepsjonen får vi vite hvor vi skal sove, og hvem vi skal dele rom med. Jeg og syv andre herremenn er fordelt på fire tomannsrom i en av hyttene. Fram til middagen deler vi småprat. Maten vi får til middag er god, veldig god. Etter middagen annonseres det at vi skal spille en variant av Assassin0, en lek hvor alle deltakerene får utdelt et «mål», altså navnet til en annen deltaker, som skal «elimineres» på en eller annen måte. Gyldige eliminasjonsmetoder varierer. Vi måtte være på tomannshold med målet og si «bang» eller «pang» eller bare informere personen om at han eller hun nå var død. Det tok omtrent ti minutter før jeg ble eliminert.

På morgendagen er det lyst nok til at jeg kan se skibakkene. Etter frokost blir vi introdusert til noen saker som visstnok er relevante for Studenttinget, blant annet utskriftkvoter. Det holdes og et kurs i presentasjonsteknikk før lunsj. Etter lunsj går vi ut og aker. Senere på dagen blir «Linja» beskrevet for oss: «Linja» er administrasjonspyramiden i NTNU. Visstnok er rekkefølget styret, rektor (med venner), dekaner (med venner), studieprogramledere, og studentene. Det er en lignende linje for studentdemokratiet på NTNU: de studentvalgte styrerepresentantene, fakultetstillitsrepresentantene (FTR), instituttrepresentantene (ITR, som ved noen av instituttene kalles «studieprogramrepresentant» (SPR)), og referansegruppene. Noen steder benyttes tittelen «tillitsvalgt» istedenfor «representant», som visstnok ikke har noe som helst å si. Studenttinget gjennomsyrer visstnok hele denne linjen og kan så vidt jeg forstår gjøre hva de vil. Heldigvis består det kun av meget pålitelige mennesker som neppe ville stemt gjennom noe som strider mot de fleste studenters ønske.

Så blir vi introdusert for et par andre studentdemokratiske organisasjoner. Blant annet Velferdstinget1, Studentparlamentet HiST2, Studentdemokratiet ved DMMH3 og Norsk studentorganisasjon4 (NSO). Disse ble fremstilt som å være relevante for oss i Studenttinget, men jeg sliter med å uttrykke hvorfor nå i ettertid. Etter presentasjonene skal vi forberede oss til en prøvevariant av et Studenttingsmøte, som om vi ikke har vært med på et tidligere5. På «møtet» skal en eventuell samlokalisering av campus Dragvoll til campus Gløshaugen diskuteres. Representantene fra de forskjellige fakultetene får utdelt forhåndsbestemte synspunkt på saken. Vi fra IME mente visst at den mest fornuftige løsningen ville vært å samlokalisere campus Dragvoll og campus Gløshaugen til et splitter nytt campus Værnes. Etter å ha diskutert oss frem til en slagplan for morgendagen bar det til hyttene for å skifte klær til festmiddagen.

Nok en gang er maten veldig, veldig god. Faktisk var all maten vi fikk latterlig god. Det er ikke vanskelig å sette pris på god mat. I løpet av middagen blir taler holdt og sanger sunget. Det hele minner om en studentergalla. Og der kan vi godt la det ligge.

Møtet begynner kl 10:30 og det tar ikke lang tid før jeg merker at jeg gjerne skulle sovet et par timer ekstra. Vi blir kjapt veiledet gjennom møtestrukturen, som i hovedsak går ut på at man rekker opp hånden når man vil si noe. En finger for innlegg, to for replikk. I et innlegg kan man si omtrent hva man vil, mens replikker skal være en kommentar på det mest nylige innlegget. I løpet av møtet blir det satt spørsmål til enkeltpersoners intellekt, integritet og kompetanse. «Jeg må nesten spørre om dere i det hele tatt har lest sakspapirene.» Hele affæren var meget underholdende. Til slutt blir det vedtatt at NTNU ikke skal opprette noe nytt campus nord-øst for Ranheim, men hele møtet ble så underkjent – til jubel fra representantene fra IVT som hadde kjempet for samlokalisering til Dragvoll. De jævlene.

Så ja, velkommen til Studenttinget. Hele opplegget virker fortsatt litt rart.[0]: http://en.wikipedia.org/wiki/Assassin_(game)
[1]: http://www.velferdstinget.no/
[2]: http://studentparlamentet.com/
[3]: http://dmmh.no/
[4]: http://student.no/
[5]: Konstituerende møte

No comments:

Post a Comment